fredag den 31. august 2012

Højmiddelalderen


    Højmiddelalderen

    1050-1340. 

    Det danske samfund var feudalistisk opdelt. Det bestod af 3 stænder, de gejstlige, adelen & bønderne. Den katolske kirke havde stor magt, det samme havde kongen & adelen. Det skiftede i tiden om hvem der havde mest magt.




    I middelalderen mistede Danmark deres kolonier fra vikingetiden, storhedstiden var forbi. Så nu bestod Danmark kun af det vi i dag kender som Danmark, Slesvig, Holsten & Skåne.

    I højmiddelalderen var der meget stor befolkningstilvækst, hvilket selvfølgeligt havde stor betydning for samfundet. Befolkningen blev tredoblet.

    Andre begivenheder der havde stor betydning fra højmiddelalderen var reformationen der startede i Tyskland, og korstogene i Europa.


    Valdemar den Store levede fra 1131-1182. Han blev konge i 1157. I 1157 deltes riget i 3 dele.

    Kilde:



    1. indskrift, ca. 1183:
    Her hviler danernes konge Valdemar, slavernes første undertvinger og behersker, fædrelandets befrier, fredens bevarer. Han, den hellige Knuds[1] søn, undertvang rygboerne[2] og omvendte dem som den første til troen på Kristus. Han døde i det herrens år 1182 i sit 26. regeringsår, den 12. maj.

    2. indskrift, ca. 1202:
    Her hviler danernes konge, Valdemar den Første, den hellige Knuds søn, slavernes mægtige erobrer, det undertrykte fædrelands udmærkede befrier, fredens genopretter og bevarer. Han undertvang lykkeligt rygboerne, ødelagde deres afgudsbilleder og omvendte dem som den første til troen på Kristus. Han anlagde også som den første til hele rigets beskyttelse en mur af brændte sten, som i almindelighed kaldes Danevirke, og byggede et tårn på Sprogø. Han døde i det herrens år 1182 i sit 26. regeringsår, den 12. maj.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar