onsdag den 12. september 2012

Historie tam tam - Vikingetiden 800-1050 gruppe 1


Vikingetiden: 800-1050
Det var vildt!

Magt forhold og udenrigspolitik
Før vikingetiden var Danmark, så og sige, et opdelt land, der blev regeret af stammer med høvdinge som konger. Men da vikingetiden startede begyndte Danmark, så småt, at blive et rige, dog bliver det ikke direkte konstateret, før en kilde skriver om, Gorm den Gamles død i 958 og kongemagten blev givet til hans søn Harald Blåtand. Under Harald Blåtands regeringstid, blev der hånd i hånd, sammen med kristendommen, dannet en egentlig stat i Danmark.

Hvis man kigger på vikingetidens "politiske" påvirkning udenrigs, så var de egentlig ikke mere end en trussel. Danmarks fjender var i starten franker-riget og senere da det blev opløst, var det det tysk-romerske kejserrige. Samtidig var danerne i starten meget fjendtlige overfor missionærerne, der kom til Danmark, fordi de ofte blev mistænkt for spionage og for ikke og skabe andet end ustabilitet i landet. De få skriftlige kilder som er fra den tid, beretter i hvert fald, at missionærerne mødte stor modstand, fra både konger og høvdinge.
Omkring år 965, da Harald Blåtand bliver døbt kristent, vender kristendommen sig til hans fordel, fordi det skabte et skjold mod tyskerne, ved at de hverken kunne invadere Danmark, for at omvende dem og samtidig kunne han holde tyske munke uden for den danske indenrigspolitik. Dog blev der i 965 og 988, lavet en lov fra det tyske bispesæde, at ingen biskopper i Danmark, skulle betale skat til den danske konge.


Danmark i forhold til omegn
Danmark var i denne her periode faktisk rigtig godt med, både i forhold til landbrug, søfart og nok mest af kombinationen af deres søfart, krigsførelse og frygtløshed pga. af de religiøse overbevisning, et af de lande, der plyndrede mest og samtidig også havde en god omsætning på forskellige større handelspladser rundt omkring på de danske kyster. Derfor havde Danmark et godt finansielt grundlag på det her tidspunkt.


Danmarks erobringer og togter kronologisk:
 - År 793: Danske vikinge overfalder et Nord-engelsk kloster og vikingetiden begynder
 - År 845: Frankerne forsøgte at lokke aboditterne på deres og som svar igen, plyndre og brænde Hamburg af og sende en hær som Paris.
 - Mellem år 965-680: Harald Blåtand tilegner sig Norge
 - År 1013: Danmark erobre England, men mister det igen i 1066 og det gjorde en ende på vikingetiden



Kilder

Jelling-stenene:
Ældste bevarede skriftlige kilde, hvor Danmark nævnes i en sammenhæng. Jelling-stenene, i hvert fald den største af dem, som blev rejst af Harald Blåtand imellem 960-985. Er som de første runeindskrifter skrevet vandret og ikke lodret og der er indgraveret kristne symboler, som viser at Danmark i denne her periode, gik fra den hedenske vikingetid og stille trådte ind i den "moderniserede" kristendoms-overbeviste middelalder.




5 vigtigste begivenheder:
 - 793: Første angreb på England, som sætter vikingetiden i gang.
 - 826: Munken Ansgars første missionsforsøg i Danmark(Kristendommens kommen)
 - 960'erne: Harald Blåtand "gør alle danskere kristne" og bliver den første døbte danske konge og erobre Blekinge og Bornholm
 - 1013: Svend Tveskæg erobre England og der bliver grundlagt et dansk-engelsk-norsk Nordsøsimperium.
 - 1066: Slagene ved Hastings og Stamford Brigde. Danmark mister England og vikingetiden tager sin ende.     







Harald Blåtand

Han var samkonge med sin far Gorm den gamle i 15 år og enekonge i 50 år. I 960'erne lod han sig døbe, af den frisiske munk Popo og gjorde kristendommen til statsreligion i Danmark. Omkring dette tidspunkt, bliver de første bispesæder grundlagt i den vigtige handelsby Ribe. Ribes første biskop hed St. Loefdag… som senere blev nakket af hedenske ripensere!
Harald fik en søn, Svend Tveskæg, som senere slog Harald ihjel, overtog tronen og erobrede England(som han mistede igen).


Ingen kommentarer:

Send en kommentar